Corona vaccinatie door de huisarts

Corona vaccinatie door de huisarts

De huisartsen gaan in de week van 19 april beginnen met vaccineren. U krijgt een uitnodiging wanneer u aan de beurt bent. We beginnen met vaccineren van de mensen die geboren zijn tussen 1956-1960.

 

Veel gestelde vragen over de corona-vaccinaties

Kan ik zelf kiezen welk soort vaccin ik wil?

U kunt niet zelf kiezen voor een bepaald vaccin. Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. De huisartsen prikken momenteel alleen met het AstraZeneca vaccin. U krijgt een schriftelijke uitnodiging als u aan de beurt bent. U kunt dan kiezen op welk tijdstip u gevaccineerd wilt worden, tijdens een aantal vastgestelde dagen.

Wie krijgt er nu een AstraZeneca-prik? Wat moet ik weten over de bijwerkingen?

Mensen geboren in 1960 of eerder kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad. Die stelt dat dit veilig kan omdat risico’s op gezondheidsschade door corona bij 60-plussers veel groter is dan het risico op de gemelde zeer zeldzame bijwerkingen van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen geboren in 1961 of later. Zie ook: Wat moet ik weten over vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin? | Rijksoverheid.nl

Is het AstraZeneca vaccin veilig om te krijgen?

De risico’s van een vaccin zijn nooit nul. Net als dat er risico’s op bijwerkingen zijn bij het slikken van medicatie. De risico’s van het vaccin wegen echter wel op tegen de risico’s van het krijgen van Corona. Daarom raden wij iedereen aan om de vaccinatie wel te nemen. Bloedexperts hebben ontdekt dat het AstraZeneca-vaccin in zeldzame gevallen een ernstige stoornis in de bloedstolling veroorzaakt (trombose). Het gaat om ongeveer 1-2 gevallen van trombose op 100.000 prikken. Het goede nieuws is dat die aandoening valt op te sporen en te behandelen. Hoogleraar virologie Marion Koopmans plaatste de kans op trombose na een AstraZeneca-prik in perspectief. "De kans op trombose na AstraZeneca-vaccinatie zit tussen kans op overlijden door een aanval door een hond en kans op overlijden door bliksem"

Hoe kom ik bij de priklocatie voor coronavaccinatie?

Heeft u geen eigen vervoer en kunt u niet met het openbaar vervoer naar de GGD-priklocatie of huisarts?  Dan kunt u hulp vragen aan iemand die u kent. Er zijn ook vrijwillige initiatieven en organisaties voor vervoer, zoals ANWB AutoMaatje. Als u wel eens gebruik maakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen of Valys-vervoer dan kunt u deze gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen.

Ik ben immobiel en kan echt niet naar een priklocatie toe

Bent u uitgenodigd door de GGD of de huisarts voor een vaccinatie, en echt niet in staat om naar de priklocatie toe te komen? Omdat u bedlegerig bent? Dan kan de huisarts bij u thuis de prik komen geven. Meldt u dan aan via de assistente. Zij beoordeelt nogmaals of u thuis geprikt mag worden. We zetten u dan op de lijst voor thuis-prikken. Het is wel belangrijk dat er tijdens de prik iemand bij u is, tot en met een kwartier na de prik. Om erop te letten of u een mogelijke allergische reactie krijgt op de vaccinatie. Deze persoon kan dan direct voor u de huisarts bellen. Een allergische reactie komt zelden voor, maar omdat het vaccin nieuw is, wordt er bij iedereen een wachttijd van 15 minuten geadviseerd.

 

Hebt u nog meer vragen over de corona-vaccinaties en staat uw vraag hier niet tussen? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord

 

Of bekijk deze video met handige uitleg: Vaccinatie - Steffie - Wat is Corona?

Vaccineren door de huisarts

We gaan beginnen met vaccineren door de huisarts! Mensen geboren in1957, 1958, 1959 en 1960 hebben al een uitnodiging gekregen en kunnen een afspraak plannen. Op de website hebben we een knop naar de vaccinatieplanner gezet!
Uitgebreide informatie vind u onder de knop CARONAVACCINATIE op deze website

[..]

Praktijknummer

Geerlings 075-62 812 12
Sana 075-62 819 90
Walpot 075-62 828 65
Voor spoed kies optie 1

Adres

Lagedijk 3b
1541 KA Koog aan de Zaan